Reumatism

Reumatism. Vad är det?

Benämningen reumatism kommer ifrån det grekiska ordet ”rheuma” som betyder ”flöde”. Anledningen till detta var att man under antiken trodde att reumatism uppkom få grund av ett farligt “flöde” i kroppen. I själv verket är det dock en skada i lederna och bindväven som kan leda till smärta och funktionshinder. Det finns i dag över en miljon människor med reumatism i Sverige. Det är dock inte alltid fallet att man får diagnosen reumatism. Nedan ska vi tala mer om de olika symptomen som medföljer när man får reumatism, samt hur man på bästa sätt behandlar det både hemma och med hjälp av läkare.

Symptom av reumatism

reumatism | SmärtGuiden.nuReumatism ser olika ut från patient till patient. Ibland kan reumatism hålla i sig ett tag, följt av att sedan inte visa några symptom under en tidsperiod, bara för att sedan återgå till de tidigare symptomen. Hos andra kan reumatismen ständigt ge svåra symptom. Slutligen finns det de vars sjukdom är kraftig under flera år, men sedan stannar upp eller lugnar ner sig. Det är först i ledhinnan som inflammationen har sin uppkomst. Ledhinnan blir då tjockare och utbredds mot ben, senor och brosk. Dessa tar skada efter en viss tidsperiod. På grund av detta kan lederna inte jobba väl och muskulaturen runtomkring försvagas. Man kan även få svårigheter när det kommer till att röra sig. Lederna svullnar upp och man tvingas genomlida smärta.

När lederna är stela känner man vanligtvis av detta när man vaknar efter nattens sömn. Lederna kan även verka ganska varma om inflammationen är svår. Om man har exempelvis förkylning så kan symptomen bli värre. Samma sak om man anstränger kroppen, belastar lederna eller om det är kallt ute. Ibland blir symptomen också värre om det är för varmt.

Olyckligtvis nog kan reumatism påverka hela ens kropp och inte endast ens leder. Man kan exempelvis få knutor i underhuden. Ett visst tryck mot huden läggs på några ställen på kroppen, och här har knutorna lätt att uppkomma. Exempel på dessa kroppsdelar är fingrar och armbågar. Till och med ens lungor, ögon, bukhinna, hjärta och blodkärl kan behöva utstå inflammation. Ibland kan man få räkna med att ens aptit minskar och att man får feber. Även blodbrist och trötthet är inte särskilt ovanligt.

Behandling av reumatism

Om man har drabbats av reumatism är det av yttersta vikt att man är aktiv och håller igång leder samt muskler. Dock ska man självklart vara försiktig för att inte överbelasta kroppen och nöta på lederna för mycket. Läkare och sjukgymnast har en stor del i behandlingen och erbjuder funktions- och smärtbehandling. De kan dessutom ge råd och information angående skydd för lederna, vilket gör vardagen lite lättare. Självklart är det viktigt att komma ihåg att alla läkemedel kan ge biverkningar. Därför måste man tänka över både fördelarna och nackdelarna när man väljer behandling. När det handlar om just reumatism är det vanligt att olika läkemedel kombineras. Den drabbade får därför oftast testa en rad olika läkemedel och sedan fortsätta med den mest effektiva.