Migrän

Migrän | SmärtGuiden.nuMigrän. Vad är det?

Migrän kan beskrivas som omedelbar uppkomst av häftig huvudvärk. Detta kan hålla i sig under endast någon timme eller tyvärr pågå under ett helt dygn. Om man rör på sig för kraftigt eller vrider och vänder på huvudet kan smärtan förvärras. Ibland kan migränen uppstå omedelbart och ibland kan man känna av symptom en tid innan det händer. Det finns även drabbade som får någonting vid namn ”aura” innan migränen kickar in. Aura kan upplevas som synfenomen, men även känselnedsättning eller sämre tal. Förut kallade man den här typen av migrän för ”klassisk migrän”, men det ändrades senare till ”migrän med aura”. Man vet inte säkert vad anledningen för migrän är, men man tror att det uppkommer på grund av hormonförändringar, en stressig vardag eller av att dricka- samt äta någonting som man inte tål. Om någon i släkten har migrän är det större risk att man själv får det. Lyckligtvis nog är migrän vanligtvis inte farligt och går över efter ett tag.

Symptom av migrän

Nedan finner du ett par symptom av migrän:

  • Svårigheter att koncentrera sig.
  • En svår känslighet för lukt, ljus och ljud.
  • Att känna sig väldigt trött.
  • Smärtan blir värre när man rör sig.
  • Man kräks och mår illa.
  • Man får ont i huvudet.

Mer än 50 % av de migrändrabbade personerna brukar veta att migrän är på gång innan det händer. Detta kan man känna av några timmar eller ett dygn innan migränen börjar. Man kan exempelvis känna sig väldigt uppspelt och har lätt för att tänka klart. Tvärtemot kan man istället få en olustig känsla i kroppen, utstå humörsvängningar, få problem på magen eller må illa. Dessutom kan händer och fötter svullna, suget efter söt mat kan öka samt att gäspningar kan bli ofta förekommande.

Hur vanligt är migrän?

Vanligtvis är det kvinnor som får migrän. Så mycket som dubbelt så många kvinnor som män drabbas av det. Som tidigare nämnt kan det dock ärvas, och detta är inte ovanligt. 70 % av de som har drabbats av migrän har en nära släkting med samma besvär. Trots detta minskar besvären vanligtvis efter det att man fyllt 40. Det är även inte ovanligt att barn får migrän, men dessa anfall är inte särskilt långa och försvinner oftast helt vid cirka 15 års ålder.

Att söka vård

Hur vet man när det är rätt tid att tala med en läkare? Jo, det finns tre riktlinjer att följa. Den första är om man för tillfället tar medicinering, men utan att den faktiskt hjälper. Den andra är om ens anfall inte går över på flera dygn. Slutligen ska man söka vård om det är första gången anfallet sker.

Behandling

För att undvika eller återhämta sig från ett anfall finns det rätt så mycket man kan göra. Man kan även finna migränläkemedel, både för när ett anfall håller på att ske och om man vill undvika det innan dess på bästa sätt. Man bör kontakta personal inom vården och be dem om råd. De ger mer information om biverkningar och hur de olika behandlingarna fungerar.