Ont i käken

Har du ont i käken? Det är säkert inget allvarligt men det är bra om du kollar upp det ändå. Nedan kan du läsa om symptom, orsaker och behandling.

Symtom

Många vaknar under natten av att dom har ont i käken. Det beror ofta på att dom gnisslar tänder. Boka gärna en tid hos din tandläkare för att se om din värk beror på att du gnisslar tänder. Andra symptom kan vara att du upplever värk i käken om du gapar eller tuggar. Värken kan kännas hela vägen upp till tinning och öra och boven i dramat är ofta muskulaturen i käkleden.

Orsaker

Om du har ont i käken beror det sannolikt på att du antingen gnisslar tänder eller att du spänner dina käkar på grund av stress. Din värk kan också bero på visdomständer som inte får plats, överrörlighet i din käkmuskulatur eller att du har inflammation i käkbenet. Andra orsaker – som dock är mer ovanliga – är muskelsjukdomar som fibromyalgi eller en begynnande hjärtinfarkt

Det kan också vara artros eller ledgångsreumatism.

Behandling

Om du har ont i käken för att du gnisslar tänder behöver du genomgå en så kallad bettfysiologisk behandling. Det kan din tandläkare/tandhygienist hjälpa dig med – det blir antingen bettskena eller nedslipning av bettet. Tyvärr hjälper det inte om anledningen är stress. Då är samtalsterapi ett bättre alternativ. Om värken beror på inflammation behövs läkemedel för att värken ska försvinna.

Akupunktur, avslappningsövningar, sjukgymnastik och smärtbehandling kan hjälpa om du har ont i käken på grund av dålig kroppshållning.

Sök vård

Om din värk beror på visdomständer bör du kontakta din tandläkare. Framför allt om du får svårt att gapa och svälja. Eller om du får feber och dina kinder svullnar upp. Om din hjälp beror på stress och du inte blir kvitt problemen med avslappningsövningar är rekommendationen att gå i samtalsterapi.