Höftproblem

Höftproblem kan drabba vem som helst, oavsett ålder. Det kan även ha en mängd olika orsaker. Höftlederna är några av din kropps större leder. Mycket av din tyngd hamnar på dessa leder och belastar dem. Höftlederna är även de som ger dig styrka, rörlighet och stabilitet. Allt du gör, påverkar dina höftleder. Det innebär att när du får höftproblem så kan det vara svårt att stå, gå eller sitta.

Vanliga orsaker till höftproblem

Höftproblem är en ganska så vanlig åkomma och kan som sagt drabba nästan vem som helst. Det finns en mängd olika orsaker till problem med höfterna och de kan även kännas på helt olika sätt. Det är inte heller alltid så att dina höftbesvär beror på förslitningar i höftleden utan det kan vara problem på andra ställen på kroppen. Det är inte ovanligt att ha problem med ryggen, knäna, foten eller bäckenet som ger smärta och höftproblem. En vanlig orsak till höftproblem är dock höftledsförslitning, även kallad höftartros eller coxatros. Både män och kvinnor kan drabbas. En höftledsförslitning börjar i ledbrosket och tunnar ut det långsamt. Till slut är brosket helt borta och det gör att ben slits mot ben. Det gör att det blir mer och mer smärta. Andra orsaker till besvär i dina höfter är att du har felställda fötter. Det kan ge dig inflammation i leder och muskler kring dina höfter. En kiropraktor kan fastställa vad det är du lider av och hjälpa dig med dina besvär.

ont i ljumsken strålar ner i benet – vad kan det bero på?

Om du har ont i ljumsken och smärtan strålar ner i benet så kan det vara höftledsförslitning. Det kan dock även vara foglossning. Foglossning drabbar främst gravida kvinnor. En annan orsak till denna smärta kan vara ischias. Det finns äkta ischias så väl som falsk ischias. Den äkta är alltid en irritation och inflammation av ischiasnerven. En falsk ischias är sällan relaterad till en skadad disk. Orsakerna är istället rörelsestörningar i ryggraden eller bäckenlederna.