Kalkaxel

Varför får man kalkaxel?

Man är inte helt säker på varför man drabbas av kalkaxel, men man har en aning. Slitning, att bli äldre ekalkaxel | SmärtGuiden.nuller möjligtvis en blandning av dessa är en faktor när man talar om att drabbas av kalkaxel. Det finns forskare som tror att kalkavlagringar uppkommer då där inte är nog med syre till vävnaderna i senan. Andra tror att kalkavlagring uppkommer genom ett tryck på de senor som kan skada dem. När man drabbas av kalkaxel sker en utfällning av kalk runtom antingen en slemsäck eller en sena i ens axel. Just kalkaxel delas för det mesta in i kategorin ”omedelbart” eller ”långvarigt”. Om man drabbas av den omedelbara kalkaxeln är orsaken till detta vanligtvis för stor ansträngning. Det är dock vanligast att man drabbas av kalkaxel när man är runt 40-60 år.

En mer ingående förklaring av vad kalkaxel är kan inledningsvis beskrivas som en kalkutfällning i ens axels supraspinatussenan. Detta orsaker en inflammation och man får ganska ont. Kalken har möjlighet att mynna ut i slemsäckar bredvid då tillståndet kan bli bättre. Kalken i ens slemsäck kan övergå till en inflammation i slemsäcken, men man kan även bli fri från alla symptom när kalken försvinner. Om man har ansträngt sig mycket samtidigt som förändringar i senorna sker på grund av ålder kan man drabbas av kalkaxel. Röntgen är ett bra sätt att se förkalkningen.

Symptom av kalkaxel

Om man har drabbats av kalkaxel vet man mycket väl att det gör ont. På grund av smärtan kan det vara svårt att röra sin axel på normalt sätt. Vanligtvis gör smärtan så att dagliga aktiviteter blir obehagliga. Till och med någonting så enkelt som att borsta tänder blir svårt. Att flytta armen utåt är en position som främst leder till smärta. När man precis har fått kalkaxel är det inte konstigt om kalcium deponeras. En mindre mängd smärta kan då uppkomma, men det är inte ovanligt om man inte får ont alls. När nog med kalk har samlats på en plats i axeln kommer smärtan som en pil. Forskare kan fortfarande inte riktigt peka på vad som orsakar detta. Man kan nästan tappa alla rörelse i axeln på grund av kalkaxel. Man blir nämligen så stel och det gör så ont att man inte vill eller kan lyfta på armen. Som man kan tänka sig kan detta störa ens sömn.

Behandling av kalkaxel

Om man har drabbats av den mer långvariga formen kan stötvågsbehandling vara en god idé. Om man har genomgått en serie behandlingar kan kalklagringen i axeln ibland gå bort. I vissa fall stannar kalken kvar i senan, men man känner inte av några symptom längre. Vissa symptom kan vara kvar, men det stör i varje fall inte vardagen. Att träna axel att bli mer stabil är ett råd som många läkare ger. Dock först i senare stadier, så att man kan undvika upprepning av skadan. De mediciner som ibland används är inflammationsdämpande läkemedel och kortisoninjektioner. Man kan även använda sig av ultraljud för att återhämta sig.